Menu
ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

 

Το μελισσοτροφείο μας έχοντας σαν βάση τo ΒΙΟ-ΚΤΗΜΑ ΓΗ  ΟΛΥΜΠΟΥ, μια περιοχή ανάμεσα στους πρόποδες του Ολύμπου και το Θερμαϊκό κόλπο, ξεκινά κάθε Άνοιξη τη προσπάθεια για την παραγωγή αγνού, φυσικού, παραδοσιακού μελιού, ακολουθώντας την ανθοφορία δένδρων και φυτών που μας ενδιαφέρουν.

Ξεκινάμε την  Άνοιξη την προσπάθεια για την παραγωγή μελιού, αλλά και των υπολοίπων προϊόντων της κυψέλης (γύρη και βασιλικό πολτό), και έχοντας σαν βάση το ΒΙΟ-ΚΤΗΜΑ ΓΗ ΟΛΥΜΠΟΥ, όπου καλλιεργούμε σύμφωνα με τις αρχές της πιστοποιημένης  βιολογικής γεωργίας,  αμυγδαλιές, καρύδιες, πεκάν, ελιές και μια σειρά οπωροφόρων δένδρων,  σε συνδυασμό με τα «πολύτιμα» αυτοφυή μελισσοκομικά φυτά της περιοχής του Ολύμπου, μιας από τις πλουσιότερες σε χλωρίδα περιοχή της Ελλάδας, όπως ο ασφόδελος, το αγριοθύμαρο,  το ζαρμπούνι (είδος θυμαριού), το αγριοτρίφυλλο, τον αγριόβικο, τις κουτσουπιές, τις ποικιλόχρωμες μαργαρίτες  του αγρού, τις παπαρούνες και πολλά άλλα αγαπημένα φυτά των μελισσών.

Ακολουθώντας τις ανθοφορίες και με τη μέθοδο της νομαδικής μελισσοκομίας, ταξιδεύουμε άνθρωποι και μελίσσια μαζί, και σε άλλες περιοχές της Πιερίας και της Μακεδονίας γενικότερα, σε πεδινές, ημιορεινές, ορεινές περιοχές, μέσα σε φυσικά δάση καστανιάς, πεύκων, δρυός και άλλων δέντρων, σε φυσικές ανεκμετάλλευτες χορτολιβαδικές εκτάσεις με πληθώρα μελισσοκομικών φυτών, προσπαθώντας να συλλέξουμε μέλι ιδιαίτερο και υψηλή διατροφική αξία.

Όλες οι προσπάθειες οι δικές μας και τα «ταξίδια» των μελισσών, σκοπό έχουν την παραγωγή τριών ειδών μελιού:

  1. Μέλι Ανθέων και Δάσους
  2. Μέλι Καστανιάς
  3. Μέλι Πεύκου

Το μέλι ανθέων και δάσους είναι ένας συνδυασμός ανθοφορίας ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών μελισσοκομικών φυτών (ανθέων και  δένδρων) καλλιεργούμενων ή αυτοφυών (αγριολούλουδα του βουνού), από την ποικιλόχρωμη Ελληνική χλωρίδα που περιλαμβάνει εκατοντάδες διαφορετικά είδη φυτών, πολλά εκ των οποίων είναι μοναδικά στον κόσμο. Είναι  συνήθως ανοιχτόχρωμο αλλά μπορεί να έχει το χρώμα της καραμέλας αλλά και σκούρο κοκκινωπό χρώμα (φθινοπωρινό ρείκι), ανάλογα με το νέκταρ που μεταφέρουν οι μέλισσες. Πολύ αρωματικό, μια πανδαισία αρωμάτων, ξεχωρίζοντας κάποιες φορές κάποια ιδιαίτερα αρώματα φυτών (φλαμούρι, ευκάλυπτος, ρείκι). Έχει γεύση απαλή, ελαφριά, γεμάτη, ανθώδης, αφήνοντας μια γλυκιά, φρουτώδη και ανάλαφρη επίγευση στο στόμα. Είναι το πιο «γλυκό» μέλι. Κρυσταλλώνει πιο γρήγορα από τα άλλα μέλια. Ιδιαίτερα αγαπημένο μέλι των παιδιών.

Το μέλι της καστανιάς παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς. Η καστανιά είναι ένα πολύ καλό μελισσοκομικό δένδρο που υπάρχει στα ελληνικά βουνά και ειδικά της περιοχής μας. Ιδιαίτερα ξεχωριστό και πολύ δυναμωτικό μέλι, πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έχει χρώμα σκούρο, σαν το χρώμα του κάστανου, με ιδιαίτερα έντονο άρωμα, χαρακτηριστική οσμή μεγάλης διάρκειας, γεύση δυνατή, πικρή, ένα μέτριας γλυκύτητας μέλι. Γεύση γεμάτη με αρώματα ξηρών καρπών και μελωμένου κάστανου. Κρυσταλλώνει αργά.

Το μέλι του πεύκου παράγεται από πεύκα όπου υπάρχει το κοκκοειδές Marchalina hellenica, ο γνωστός «εργάτης του πεύκου», και παράγει  μεγάλες  ποσότητες μελιτώματος  που συλλέγεται από τις μέλισσες. Έχει  χρώμα σκούρο χάλκινο προς καφέ, άρωμα ιδιαίτερο, θυμίζει τη μυρωδιά του δάσους, γεύση γλυκιά, άλλα όχι ιδιαίτερα λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σε σάκχαρα , γεμάτη γεύση, με αίσθηση από κουκουνάρι και δάσος. Μέλι με υψηλή θρεπτική αξία. Κρυσταλλώνει σχετικά αργά.

Για το  ΒΙΟ-ΚΤΗΜΑ ΓΗ  ΟΛΥΜΠΟΥ

Τζένη Χ. Κωτίκα

 

 

 

3 years, 6 months ago Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ