Λαγγίτες, γεύση γνωστή, αγαπημένη και αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο. Τα «λαλλάγια» ή «λάγανον» ένα αγαπημένο και περιζήτητο γλυκό για τους Βυζαντινούς, φτιάχνεται και σήμερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ένα αγαπημένο γλύκισμα, οι λαγγίτες ή λαλαγγίτες όπως τις ονομάζουν στα μέρη μας, τις φτιάχνουμε σε σημαντικά γεγονότα της ζωής μας, σε γεννητούρια, στη χαρά και σε κάθε ξεκίνημα για το καλό.
Υλικά:
4 κούπες αλεύρι περίπου
25 γρ. μαγιά μπύρας από το φούρνο ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κούπες χλιαρό νερό
σπορέλαιο για το τηγάνισμα ή μισό σπορέλαιο και μισό ελαιόλαδο (ανάλογα τι αρέσει και όσο ελαφρύ το θέλει ο καθένας)
Μέλι, όση ποσότητα θέλουμε
Κανέλα για πασπάλισμα
Καρύδια ή αμύγδαλα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Λιώστε τη μαγιά σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό. Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι, ανοίξτε μια λακουβίτσα στο κέντρο, προσθέστε τη διαλυμένη μαγιά και αρχίστε να ζυμώνετε, προσθέτοντας το υπόλοιπο νερό, χλιαρό, μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό χρειάζεται περίπου μία ώρα. Αφού φουσκώσει η ζύμη, βάλτε το λάδι να κάψει και με ένα κουτάλι σούπας πάρτε μια ποσότητα από το ζυμάρι και ρίξτε την στο τηγάνι, αυτό πάιρνει μόνο του ότι σχήμα θέλει. Αφού ροδίσει ελαφρά από τη μια πλευρά γυρίστε το να ροδίσει και από την άλλη πλευρά. Βάλτε τις λαγγίτες πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Να τις σερβίρετε αμέσως ζεστές περιχύνοντας τες με μπόλικο μέλι, πασπαλίστε κανέλα και προαιρετικά προσθέστε καρύδια ή αμύγδαλα.
Γίνονται 40-50 κομμάτια περίπου
Χρόνος προετοιμασίας περίπου 1 ώρα και 15′
Χρόνος τηγανίσματος περίπου 1/2 ώρα
Λαγγίτες, μια απλή και εύκολη συνταγή που φέρνει στο μυαλό μας όμορφες αναμνήσεις, μυρωδιές και γεύσεις, μια μαμαδίστικη αγαπημένη συνταγή !!!