ΥΓΕΙΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ

Το μέλι, το αγνό βιολογικό προϊόν της φύσης, εκτός από τις εξαιρετικές ιδιότητές του σαν τρόφιμο, είναι ένα πολύτιμο συστατικό για την περιποίηση και την ενίσχυση της ομορφιάς της επιδερμίδας.

Οι καλλωπιστικές ιδιότητες του μελιού και γενικότερα των προϊόντων της μέλισσας, είναι γνωστές και εφαρμόζονταν από την αρχαιότητα.

Στην αρχαιότητα το μέλι εκτός από τρόφιμο, είχε περίοπτη θέση στη λατρεία, στην παρασκευή φαρμάκων, αλοιφών, αρωμάτων, καλλυντικών, ποτών, ενώ παράλληλα αρχίζει και η εμπορία του μελιού από πόλη σε πόλη.

Και ποιος δε γνωρίζει τη θρυλική βασίλισσα της Αιγύπτου, την Κλεοπάτρα, η οποία φημιζόταν για την ακαταμάχητη γοητεία της και την τέλεια επιδερμίδα, η οποία οφείλονταν στο ότι χρησιμοποιούσε ένα μίγμα με μέλι και γάλα ( λέγεται ότι ήταν γάλα γαϊδούρας), όταν έκανε το μπάνιο της.

Το μέλι σαν πολύτιμο συστατικό για την φροντίδα και την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο από την Κλεοπάτρα και άλλες επώνυμες γυναίκες, αλλά κυρίως χρησιμοποιήθηκε από απλές γυναίκες , τις προγιαγιάδες μας, τις γιαγιάδες μας, και τις μανάδες μας.

Τα «μαντζούνια» ομορφιάς της μαμάς και της γιαγιάς , ήταν ο πρόδρομος των σημερινών δημοφιλών φυτικών καλλυντικών.

Το 1800 περίπου το μέλι άρχισε να μπαίνει στα κύρια συστατικά πολλών γνωστών καλλυντικών και να χρησιμοποιείτε επίσημα από την κοσμετολογία.

– Το μέλι ως καλλυντικό ήταν γνωστό για τις ενυδατικές και αρωματικές του ιδιότητες.

– Το μέλι είναι πλούσιο σε πολυσακχαρίτες και έχει την ικανότητα να έλκει, να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του και έτσι να ρυθμίζει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος, να προσφέρει 24 ώρες ενυδάτωση, να επιβραδύνει την απώλεια νερού από το δέρμα χωρίς να φράσει τους πόρους και να βελτιώνει την ελαστικότητα και την υφή του δέρματος.

– Τα συστατικά του μελιού βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας, στην τόνωση, στην αναζωογόνηση και αντιγήρανση του δέρματος.

– Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που έχει το μέλι, προστατεύει το δέρμα από ερεθισμούς και είναι κατάλληλο για ευαίσθητα δέρματα και για το δερματάκι των μωρών.

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά προϊόντα για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά με κύριο συστατικό το μέλι που ενισχύουν και αναζωογονούν την επιδερμίδα.

Αλλά, εκτός από τα προϊόντα του εμπορίου, υπάρχουν προτάσεις ομορφιάς με μέλι, που έχουν καταπληκτικά αποτελέσματα. Με φυσικά και αγνά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, χωρίς κόπο και χρήμα, αφιερώνοντας λίγο χρόνο, δοκιμάστε να κάνετε διάφορες παρασκευές και να απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού.

Για το ΒΙΟ-ΚΤΗΜΑ ΓΗ ΟΛΥΜΠΟΥ

Τζένη Χ. Κωτίκα