Μέλι, μία από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, μια ¨γλυκιά¨ συντροφιά για μικρούς και μεγάλους όλο το χρόνο, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί ένα βασικό συστατικό για το παγωτό, ένα αγαπημένο καλοκαιρινό – και όχι μόνο – επιδόρπιο. Σε συνδυασμό δε, με χυμό λεμονιού, το παγωτό αποκτά μια ευχάριστη και βελούδινη αίσθηση δροσιάς ! Ας το δοκιμάσουμε !
Υλικά για 4-6 άτομα
1 ποτήρι φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
100 – 120 γρ. μέλι
1/2 κούπα φρέσκο χυμό λεμονιού
ξύσμα από 2 λεμόνια ή λάϊμ (προαιρετικά)
400 ml κρέμα γάλακτος (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φυτική κρέμα)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα με το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά, όλα τα υλικά.
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος για να γίνει σαντιγί. Μετά προσθέτουμε το μείγμα με το μέλι και το γάλα, και χτυπάμε στο μίξερ 4-5 λεπτά για να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Αν υπάρχει παγωτομηχανή, βάζουμε το μείγμα μισή ώρα στη συντήρηση να κρυώσει λίγο, και μετά δουλεύεται στην παγωτομηχανή σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν ετοιμαστεί μπαίνει σε μπολ και μετά στην κατάψυξη. Μετά από 2-4 ώρες είναι έτοιμο για να καταναλωθεί.
Αν δεν υπάρχει παγωτομηχανή, μπαίνει το μείγμα σε μπόλ στην κατάψυξη για 1-2 ώρες. Μετά βγάζουμε το μείγμα από την κατάψυξη και το χτυπάμε στο μίξερ για 15-20 λεπτά. Όταν το μείγμα αφρατέψει και διπλασιαστεί σε όγκο είναι έτοιμο. Το βάζουμε στο μπολ και ξανά στην κατάψυξη. Μετά από 4 ώρες είναι έτοιμο να καταναλωθεί.
Το παγωτό με μέλι και λεμόνι, είναι εύκολο στην παρασκευή του, με απλά υλικά, έχει μια ωραία, κρεμώδη υφή, δεν παγώνει, είναι μαλακό και αυτό οφείλετε στο μέλι που περιέχει. Διατηρείτε στην κατάψυξη για πολύ καιρό γιατί δεν περιέχει αβγά.
Σερβίρετε με λίγο επιπλέον μέλι για όσους το αγαπούν, με καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα, ή πασπαλίστέ το με λίγους κόκκους φρέσκιας γύρης για επιπλέον ενέργεια!
Αν κάποιοι δεν αρέσουν τη γεύση του λεμονιού στην ίδια συνταγή υπάρχουν πολλές επιλογές :
Αντικαθιστούμε το λεμόνι και το ξύσμα, με 2 βανίλιες σε σκόνη, για ένα παγωτό βανίλια με μέλι.
Αντικαθιστούμε το λεμόνι και το ξύσμα, με 2 βανίλιες σε σκόνη, και προσθέτουμε στο τελευταίο κτύπημα 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια, για παγωτό με μέλι και καρύδια.
Αντικαθιστούμε το λεμόνι και το ξύσμα, με 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλα, για παγωτό με μέλι και κανέλα.