Το πεύκο είναι ένα από τα πολυτιμότερα μελισσοκομικά φυτά της χώρας μας, από το οποίο παράγεται ένα εξαιρετικής ποιότητας μέλι. Το πεύκο δίνει το 60% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στη χώρα μας.
Το πεύκο είναι ένα αειθαλές, ρητινοφόρο, κωνοφόρο δέντρο, μακρόβιο, με ηλικία από 100 έως 1.000 έτη, ύψους κατά μέσω όρο από 15 έως 45 μέτρα, και υπάρχουν περίπου 90 είδη σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα υπάρχουν 8 είδη πεύκου που είναι αυτοφυή. Τα άνθη του πεύκου είναι τα γνωστά μας κουκουνάρια. Τα πευκοδάση αναπτύσσονται σε λοφώδεις και ορεινές περιοχές της χώρας μας.
Το μέλι του πεύκου προέρχεται από πεύκα όπου υπάρχει το σημαντικότερο μελιτογόνο έντομο για την Ελληνική Μελισσοκομία, το κοκκοειδές Marchalina hellenica, γνωστό ως «εργάτης του πεύκου» ή «βαμβακάδα», γιατί όταν εγκαθίσταται στο φλοιό του πεύκου γεμίζει ο φλοιός με μια άσπρη κηρώδη ουσία, σαν χιόνι , τη χαρακτηριστική βαμβακάδα. Το μικροσκοπικό αυτό έντομο ζει κάτω από το φλοιό του πεύκου και τρέφεται από τους χυμούς του. Το έντομο αυτό εκκρίνει σε μεγάλες ποσότητες ένα ζαχαρώδες υγρό, το μελίτωμα, το οποίο λατρεύουν οι μέλισσες και συλλέγουν σε μεγάλες ποσότητες, το επεξεργάζονται και μετατρέπεται στο υπέροχο Ελληνικό πευκόμελο.
Οι μελιτώδεις εκκρίσεις αρχίζουν την Άνοιξη μέχρι την επόμενη Άνοιξη. Οι περίοδοι εκκρίσεων από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, είναι αυτές που έχουν ενδιαφέρον για τους μελισσοκόμους και είναι αυτές που αξιοποιούνται κυρίως για την παραγωγή πευκόμελου. Την εποχή αυτή τα πευκαδάση έχουν μια υπέροχη μοσχοβολιά πεύκου. Η ανοιξιάτικη μελιτοέκκριση είναι σημαντική για την αποθήκευση τροφής και την ανάπτυξη των μελισσοσμηνών. Η χειμερινή μελιτοέκκριση συνήθως παραμένει ανεκμετάλλευτη, γιατί οι μέλισσες δεν πετούν για να συλλέξουν μελίτωμα.
Η παρουσία του Marchalina hellenica, έχει αναφερθεί ότι υπάρχει μόνο σε χώρες της Μεσογείου και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, Ν. Ιταλία , Τουρκία, και σε ορισμένα είδη πεύκου. Η παρουσία του εντόμου στα πευκοδάση της Ελλάδας χρονολογείται από το 18ο αιώνα, όπου για πρώτη φορά περιγράφτηκε από το Γεννάδιο το 1883, με χαρακτηριστικό όνομα γένους «hellenica». Οι κυριότερες περιοχές παραγωγής πευκόμελου στην Ελλάδα είναι η Χαλκιδική, η Θάσος, η Β. Εύβοια, η Ζάκυνθος, οι Σποράδες.
Το πεύκο είναι από τα πιο σημαντικά και πολύτιμα μελισσοκομικά δέντρα της Ελλάδας, δίνει ένα εξαιρετικής ποιότητας πευκόμελο, με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, υψηλής θρεπτικής αξίας που οφείλεται στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Πευκόμελο ένα ιδιαίτερο, πολύ αγαπημένο μέλι με πολλούς – πολλούς φίλους.