ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΡΕΙΚΙ

Το φθινοπωρινό ρείκι ή ερείκη ή σουσούρα είναι ένα εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό, με τεράστια χρησιμότητα για τις μέλισσες και την μελισσοκομία. Το δε μέλι που παράγεται θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέλια.

Το επιστημονικό του όνομα είναι Erica verticilata ή Erica multipolyflora.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού έχουν καταγραφεί και χρησιμοποιηθεί από την παραδοσιακή βοτανολογία ήδη από τον Μεσαίωνα, και από το οποίο μέσω της μέλισσας παράγεται ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο μέλι με πολλά οφέλη για την υγεία των ανθρώπων.

Το ρείκι ή σουσούρα είναι ένας πανέμορφος αυτοφυής αειθαλής φρυγανώδης θάμνος της Ελληνικής φύσης, με πλούσια ανθοφορία το φθινόπωρο. Τα υπέροχα λεπτεπίλεπτα άνθη του, αγαπημένα των μελισσών, είναι πολλά μικρά κωνοειδή, σε μικρές ταξιανθίες, με ένα υπέροχο ροζ-μωβ χρώμα !! Πλαγιές ολόκληρες καλύπτονται από ανθισμένα ρείκια στα Ελληνικά δάση το φθινόπωρο, και συνυπάρχουν με άλλους θάμνους όπως κουμαριές, πουρνάρια, λαδανιές κ.α..

Είναι ένα μαγικό φυτό, που ελκύει τις μέλισσες. Σε μια εποχή που οι ανθοφορίες σπανίζουν, μια καλή ανθοφορία της σουσούρας είναι ότι καλύτερο για τα μελίσσια. Προσφέρει μεγάλη ποσότητα και υψηλής βιολογικής αξίας γύρη και άφθονο νέκταρ, κάτι που βοηθάει να δυναμώνουν τα μελίσσια ενώ παράλληλα αυξάνει και ανανεώνει τον πληθυσμό τους, και δίνει μια πολύ καλή παραγωγή μελιού. Όπως συμβαίνει σε πολλά φυτά έτσι και στη σουσούρα υπάρχει διακύμανση της μελιτοφορίας από χρονιά σε χρονιά.

Από αυτό το όμορφο φυτό παράγεται ένα γευστικό μέλι με μεγάλη διατροφική αξία!