Η καστανιά είναι ένα πανάρχαιο δέντρο, όπως αυτό αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του χαλκού. Στην μυθολογία η καστανιά και η καρυδιά θεωρούνταν τα ιερά δέντρα του Δία, και γι΄αυτό προστατεύονταν και λατρεύονταν.
Η καστανιά είναι, είτε αυτοφυές δέντρο, είτε καλλιεργείται για την παραγωγή των νόστιμων καρπών της, αλλά και για την ξυλεία της, ενίοτε και σαν καλλωπιστικό δέντρο σε διάφορα πάρκα. Επιπλέον είναι ένα σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό για το δυνάμωμα και την ανάπτυξη των μελισσιών, προσφέροντάς τα νέκταρ και γύρη υψηλής πρωτεϊνικής αξίας.
Η καστανιά (Castanea sative – Καστανιά η ήρεμη) στην Ελλάδα φύεται σχεδόν σε όλες τις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις καστανόδασων βρίσκονται κυρίως στη Μακεδονία αλλά και στη Θεσσαλία, ενώ στη νησιωτική Ελλάδα συναντώνται κάποια δάση καστανιάς στις ορεινές περιοχές της Κρήτης, της Λέσβου και της Εύβοιας. Η συνολική έκταση των καστανόδασων στην Ελλάδα είναι περίπου 330.000 στρέμματα.
Η καστανιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 35 μέτρα, με χρόνο ζωής έως και 500 χρόνια. Η καστανιά ευδοκιμεί σε υψόμετρο από 250 μέτρα και πάνω, τα φύλλα της είναι πριονωτά. λογχοειδή και μεγάλα, ο καρπός της είναι το κάστανο, ανθίζει από τον Μάϊο μέχρι τον Ιούλιο, δίνοντας στο ίδιο φυτό τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά άνθη.
Η ανθοφορία της καστανιάς, από μέσα Μαϊου έως μέσα Ιουλίου ανάλογα με το υψόμετρο, διαρκεί λίγες ημέρες. Οι καιρικές συνθήκες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο γιατί είναι πολύ ευαίσθητη στις βροχές και τους ανέμους.
Η ανθοφορία της καστανιάς έχει τεράστιο μελισσοκομικό ενδιαφέρον γιατί δυναμώνει τα μελίσσια και οι βασίλισσες – μέλισσες γίνονται πιο παραγωγικές, γιατί τα δίνει άφθονο νέκταρ και εξαιρετικής ποιότητας γύρη. Το δε μέλι της καστανιάς είναι πλούσιο, δυνατό, δυναμωτικό, ιδιαίτερο, με λίγους αλλά φανατικούς καταναλωτές.