ΜΕΛΙ

ΜΕΛΙ ΣΟΥΣΟΥΡΑΣ ή ΕΡΕΙΚΟΜΕΛΟ

Το μέλι της φθινοπωρινής ερείκης ή σουσούρας προέρχεται από ένα από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδας, το φυτό ερείκη ή ρείκι ή σουσούρα.

Το μέλι σουσούρας συλλέγεται από τις νεκταροεκρίσεις της σουσούρας ή ερείκης και είναι ανθόμελο.

Είναι ένα μέλι με γεύση δυνατή, χαρακτηριστική, γεμάτη και ελαφρά υπόπικρη, άρωμα χαρακτηριστικά λεπτό, και χρώμα κοκκινωπό ή κοκκινοχάλκινο, σκουρόχρωμο, με «βουτυρώδη» ελαφριά υφή που αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση στο στόμα.

Το μέλι σουσούρας θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέλια. Είναι ένα μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και είναι ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους και είναι πλούσιο σε πυρίτιο, βάριο και βόριο καθώς και σε δεκάδες φυσικά θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα. Το μέλι σουσούρας εμφανίζει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με έμφαση στο ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα. Βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης. Σε έρευνα βρέθηκε ότι το μέλι σουσούρας έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες που βοηθά και προλαμβάνει τη γήρανση και βελτιώνει τη γενική υγεία.

Κρυσταλλώνει από 1 έως 3 μήνες, λόγω της υψηλής φυσικής περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη. Η κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο, μια φυσική μεταβολή, αλλά και μια απόδειξη του φυσικού, αγνού και ανεπεξέργαστου μελιού και δεν επηρεάζει την θρεπτική και βιολογική αξία του μελιού. Η επαναφορά στην αρχική του κατάσταση γίνεται με ήπια θέρμανση (μπεν-μαρί).

Τα τελευταία χρόνια έχει εκτιμηθεί πολύ η διατροφική αξία του μελιού της σουσούρας.

Μέλι σουσούρας, ένα πραγματικά ξεχωριστό και εξαιρετικό μέλι για μικρούς και μεγάλους.