ΜΕΛΙ

ΜΕΛΙ ΑΚΑΚΙΑΣ

Η ακακία στην Ελλάδα έχει σημαντική θέση στον κατάλογο των μελισσοκομικών φυτών. Είναι ένα πανέμορφο δέντρο, ιδιαίτερα την εποχή της ανθοφορίας της, με λουλούδια λευκά που σκορπίζουν ένα χαρακτηριστικό άρωμα. Ένα πανάρχαιο σύμβολο αγνότητας και αθανασίας της ψυχής.

Το μέλι από τα άνθη της ακακίας είναι μια φημισμένη ποικιλία Ελληνικού μελιού με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, περιορισμένης παραγωγής και σπάνιας συγκομιδής.

Είναι μέλι ανθέων και νέκταρος, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό χρώμα, είναι ξανθό, λαμπερό σχεδόν διάφανο, γεύση γλυκιά και απαλή, με υπέροχο, απαλό και ευχάριστο άρωμα που θυμίζει τη μυρωδιά από τα άνθη της ακακίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η λεπτόρευστη υφή του.

Θεωρείται μέλι υψίστης ποιότητας. Έχει υψηλό ποσοστό φρουκτόζης και αυξημένη αναλογία φρουκτόζης/γλυκόζης, γι΄αυτό το λόγο διατηρείται ρευστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λόγω των πολλών και πλούσιων θρεπτικών συστατικών που περιέχει, έχει όλα τα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό οφέλη του μελιού, αλλά κυρίως ηρεμεί το νευρικό σύστημα, βοηθάει στην αϋπνία, σε ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, στην εντερική λειτουργία και ενίοτε μπορεί να καταναλωθεί και από διαβητικούς γιατί έχει πολύ χαμηλά ποσοστά σουκρόζης.

Το μέλι της ακακίας είναι σπάνιο γιατί η ακακία είναι ευαίσθητη στις καιρικές συνθήκες, γι΄αυτό υπάρχουν περίοδοι μέχρι και τριών ετών χωρίς παραγωγή μελιού ακακίας. Η σπάνια συγκομιδή και οι πολύ μικρές διαθέσιμες ποσότητες μελιού Ελληνικής ακακίας, το καθιστούν μια ιδιαίτερη τροφή για τους λάτρεις του μελιού!