ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ – Η ΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ

Η βασίλισσα – μέλισσα είναι το μοναδικό τέλειο θηλυκό, η μητέρα, ο αρχηγός, ο πυρήνας όλου του μελισσιού, και το μοναδικό άτομο στην κοινωνία των μελισσών που τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με βασιλικό πολτό σε όλη της τη ζωή.

Από ένα γονιμοποιημένο αβγό μπορεί να προέλθει βασίλισσα ή εργάτρια. Αρχικά, οι προνύμφες δε διαφέρουν γενετικά μεταξύ εργατριών και βασιλισσών. Η διαφοροποίηση γίνεται όταν οι προνύμφες που εξελίσσονται σε βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά και μόνο με άφθονο βασιλικό πολτό, ενώ αυτές που εξελίσσονται σε εργάτριες τρέφονται τις 3 πρώτες ημέρες της ζωής τους με βασιλικό πολτό και στη συνέχεια με μείγμα νέκταρος και γύρης.

Εξαιτίας της διαφορετικής τροφής με την οποία τρέφεται η βασίλισσα παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με την εργάτρια – μέλισσα. Η βασίλισσα ολοκληρώνει την ανάπτυξή της μέσα σε 16 ημέρες, έχει σχεδόν διπλάσιο μέγεθος και βάρος, έχει ένα πλήρες και αναπτυγμένο γενετικό σύστημα, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (2-3 έτη, μπορεί και 5 έτη) και μεγάλη παραγωγικότητα (ωοτοκεί περίπου 1.500 ωά την ημέρα), σε αντίθεση με την εργάτρια – μέλισσα που ολοκληρώνει την ανάπτυξη της σε 21 ημέρες, έχει μικρότερο μέγεθος και βάρος, ζει 35-45 ημέρες ενώ το χειμώνα 3-5 μήνες, δε γεννά αβγά και έχει ατροφικό παραγωγικό σύστημα.

Τη βασίλισσα «την ταϊζουν στο στόμα» οι εργάτριες, δηλαδή τρέφεται απ’ ευθείας από τις εργάτριες όταν ο βασιλικός πολτός εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς και σαγονικούς αδένες της εργάτριας – μέλισσας.

Η προνύμφη τρέφεται με μεγάλη ποσότητα βασιλικού πολτού, η οποία στη συνέχεια σαν τέλειο έντομο λόγω της τροφής που λαμβάνει, θα γίνει βασίλισσα. Η προνύμφη επειδή δε μπορεί να καταναλώσει την τροφή τόσο γρήγορα όσο της παρέχεται από τις εργάτριες, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο βασιλικός πολτός που περισσεύει να συσσωρεύεται στα βασιλικά κελιά. Εκεί είναι η μόνη θέση που είναι εφικτή η συγκομιδή του βασιλικού πολτού από τον μελισσοκόμο.

Η βασίλισσα – μέλισσα τρέφεται μόνο με βασιλικό πολτό από τις «τροφούς της» για όλη της τη ζωή. Ο άνθρωπος ας γνωρίσει το πολύτιμο αυτό μελισσοκομικό προϊόν με την καταπληκτική σύνθεση χημικών στοιχείων και ας το χρησιμοποιήσει σαν θρεπτικότατο συμπλήρωμα διατροφής.