ΜΕΛΙΣΣΑ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Το κεντρί είναι το μοναδικό όπλο της μέλισσας εναντίον των εχθρών της. Το κεντρί με το δηλητήριό του, εξασφάλισε την επιβίωση της μέλισσας μέσα στους αιώνες, και το χρησιμοποιεί η μέλισσα για την άμυνα και την υπεράσπιση της φωλιάς της και την εξασφάλιση της τροφής της, του μελιού.

Κεντρί έχει η βασίλισσα και η εργάτρια μέλισσα, ο κηφήνας δεν έχει κεντρί.

Το κεντρί της εργάτριας είναι ευθύ και έχει άγκιστρα, ενώ της βασίλισσας – μέλισσας είναι κυρτό και λείο.

Οι μέλισσες κεντρίζουν μία και μοναδική φορά στη ζωή τους και μετά πεθαίνουν !

Οι μέλισσες δεν τσιμπούν ποτέ χωρίς σημαντικό λόγο !

Όταν η εργάτρια – μέλισσα αισθανθεί ότι απειλείται η ίδια ή η κυψέλη της, αμύνεται κεντρίζοντας. Στην προσπάθειά της να φύγει από το σημείο του κεντρίσματος, δεν μπορεί να βγάλει το κεντρί της γιατί κολλά σε εκείνο το σημείο εξαιτίας των αγκίστρων και αφήνει όλο το σύστημα του κεντριού της και τους αδένες με το δηλητήριο στο σημείο του τσιμπήματος και μετά από λίγο πεθαίνει. Ο αδένας του δηλητηρίου όμως συσπάται και συνεχίζει την έγχυση του δηλητηρίου για περίπου 30-60 δευτερόλεπτα στο συγκεκριμένο σημείο παρόλο που έχει ξεκολλήσει από το σώμα της μέλισσας. Η παραγωγή δηλητηρίου στην εργάτρια αυξάνει τις δύο πρώτες εβδομάδες και στη συνέχει μειώνεται σταδιακά με την ηλικία. Στη βασίλισσα η μέγιστη παραγωγή δηλητηρίου είναι τη στιγμή που βγαίνει από το βασιλικό κελί, λίγο πριν αρχίσει τη μάχη της επικράτησής της με τις άλλες βασίλισσες.

Η βασίλισσα – μέλισσα το κεντρί το χρησιμοποιεί μόνο εναντίον άλλης βασίλισσας !

Το δηλητήριο της μέλισσας ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από όλους τους αρχαίους πολιτισμούς και φυσικά από τον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη. Μετά από έρευνες έχει βρεθεί ότι περιέχει πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως ρευματισμοί, τενοντίτιδες, οστεοαρθρίτιδα κ.α.. Στο εξωτερικό χρησιμοποιείται από τη φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή διαφόρων σκευασμάτων. Στην Ελλάδα δεν έχει αρχίσει ακόμα η παραγωγή και η εκμετάλλευσή του.

Σύμφωνα με τις στατιστικές και την παρατήρηση οι μελισσοκόμοι έχουν τα λιγότερα προβλήματα ρευματισμών και αρθρίτιδων !

«Οι μέλισσες χρησιμοποιούν το κεντρί τους ως αμυντικό μέσο για την υπεράσπιση της κοινωνίας και η επιβίωσή τους στηρίζεται σ΄αυτό» (Α. Θρασυβούλου 1998).