ΜΕΛΙΣΣΑ

ΚΗΡΗΘΡΑ, Η ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ

Σε κάθε κυψέλη υπάρχουν οι κηρήθρες που είναι ουσιαστικά η φωλιά του μελισσιού.

Στις κηρήθρες οι μέλισσες γεννούν και μεγαλώνουν τα μικρά τους, αποθηκεύουν τη τροφή τους και δραστηριοποιούνται γενικά.

Οι κηρήθρες κτίζονται από το κερί που παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των εργατριών μελισσών. Η εργάτρια μέλισσα σε ηλικία 13-16 ημερών μπορεί να συμμετέχει στο κτίσιμο της κηρήθρας. Το κερί είναι αρχικά ένα διαυγές υγρό που στερεοποιείται αμέσως. Το κτίσιμο των κηρηθρών γίνεται σταδιακά από εργάτριες που κτίζουν κατακόρυφα από πάνω προς τα κάτω. Τελικά όλα τα τμήματα ενώνονται μεταξύ τους και έτσι σχηματίζουν μια ομοιόμορφη κηρήθρα.

Οι κηρήθρες αποτελούνται από πολλούς πολύ μικρούς χώρους ενωμένους μεταξύ τους, που ονομάζονται κελιά. Μέσα στα κελιά αποθηκεύονται οι τροφές και εκτρέφεται ο γόνος.

Οι μέλισσες έχουν επιλέξει να κτίζουν εξαγωνικά κελιά. Τα εξαγωνικά κελιά των μελισσών έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης, αλλά και θαυμασμού εδώ και χιλιετίες. Τα 6γωνικά κελιά είναι κατασκευασμένα παράλληλα με το μαγνητικό πεδίο της γης, για να μην κυλάει το μέλι, και είναι απόλυτα ισοπαχεί. Τα 6γωνικά κελιά είναι πιο εργονομικά σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σχήμα, όπως το οκτάγωνο, πεντάγωνο, τρίγωνο ή ο κύλινδρος.

Τα πλεονεκτήματα των 6γωνικών κελιών είναι ότι :

αξιοποιούν καλύτερα το χώρο
γίνεται οικονομία στο κερί
δίνει σταθερότητα και αντοχή στην κυψέλη.
Υπάρχουν τριών ειδών κελιά στην κηρήθρα.

Τα εργατικά κελιά : Είναι τα κελιά όπου εκτρέφονται οι εργάτριες μέλισσες. Χρησιμοποιούνται και για την αποθήκευση μελιού και γύρης. Είναι τα πιο μικρά κελιά και τα περισσότερα.
Τα κηφηνοκελιά : Είναι τα κελιά όπου εκκολάπτονται οι κηφήνες. Σε αυτά αποθηκεύεται μόνο μέλι, όχι γύρη.
Τα βασιλικά κελιά : Είναι τα κελιά όπου εκκολάπτονται οι βασίλισσες. Είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος κελιά.
Τα βασιλικά κελιά είναι 3 ειδών :

Βασιλικά κελιά διάσωσης : όταν το μελίσσι προσπαθεί να αντικαταστήσει τη βασίλισσα του που χάθηκε ξαφνικά.
Βασιλικά κελιά αντικατάστασης : όταν το μελίσσι αποφασίζει να αντικαταστήσει την άρρωστη, γερασμένη ή προβληματική βασίλισσα του.
Βασιλικά κελιά σμηνουργίας : όταν το μελίσσι πρόκειται να σμηνουργήσει, δηλαδή να πολλαπλασιαστεί.
Αξιοπερίεργα :

Το κτίσιμο ενός συγκεκριμένου μέρους της κηρήθρας, δεν ολοκληρώνεται ποτέ από τη μέλισσα που το ξεκίνησε !
Ένα (1) κιλό κηρήθρας κρατά έως 22 κιλά μέλι ! (Α. Θρασυβούλου 1998)
Για να παραχθεί 1 κιλό κερί θα πρέπει να καταναλωθούν 8 κιλά μέλι !
Οι κηρήθρες των μελισσών είναι μια κλασσική περίπτωση συμμετρίας στη φύση ! Οι μέλισσες αγαπάνε τα εξάγωνα, είναι άριστοι κτίστες και συνεργαζόμενες φτιάχνουν τις φωλιές τους, τις μοναδικές κηρήθρες τους.